Kamil Mrva Architects

Rodinný dům v Průhonicích

Spolupráce našeho ateliéru na rekonstrukci experimentálního domu v Rožnově pod Radhoštěm vyústila v přátelství s investorem, který nás oslovil k dalšímu zajímavému projektu, tentokrát v Průhonicích u Prahy.

První návštěva na místě: stávající vysoký a divný dům na frekventované ulici nedaleko náměstí. Zadání? Nový dům moderního vzhledu se svým soukromím a relaxací. Je to výzva, pracovat na studii a projektu nacházející se na parcele o velikosti 15x100m.

Navrhli jsme dům umístěný podél severní strany pozemku. Uprostřed parcely se nachází obytná a klidová část, opticky oddělená na dva relaxační prostory. Přední reprezentační a oddychový prostor zahrady se vstupní částí, s pracovnou a atriem, skladem a přístřeškem pro automobily. Zadní rekreační prostor s terasou a posezením u venkovního bazénu, s výstupy z jednotlivých pokojů. Celá jižní fasáda přízemí je prosklená, opticky tak dochází k propojení interiéru a exteriéru s výhledem do zelené stěny oplocení. V patře se nachází ložnice syna, ložnice rodičů s šatnou, koupelnou a terasou.

Stavebně je dům řešen kombinací betonových konstrukcí s keramickým zdivem a ocelovými sloupy. Velkoformátové zasklení s hliníkovými rámy tvoří podstatnou část fasády v přízemí. Na fasádě nástavby jsou použity cedrové desky s provětrávanou mezerou. Plochá střecha rodinného domu je pokryta extenzivní zelení.

Our studio’s collaboration on the reconstruction of an experimental house in Rožnov pod Radhoštěm developed into a friendship with the client, who has now approached us with another interesting project, this time in Průhonice, a village near Prague.

Our first visit to the location: a tall and odd building on a busy street, near the square.   The remit? A new, modern building offering privacy and relaxation. It is a challenge indeed, to design a project on a plot of land with the dimensions of 15 x 100 meters.

We design a house located along the north boundary of the plot. The centre comprises the living area and the quiet section, optically divided into two separate leisure parts. A front-facing, calm part of the garden leading to the entrance, with an office and an atrium, a storage area and a carport. The rear recreational section comprises a terrace and an outdoor pool with poolside facilities and doors leading to the individual rooms. The entire south elevation is glazed, visually interconnecting the exterior with the interior of the building, facing the boundary hedge. The upper storey contains the son’s bedroom as well as the parents’ bedroom, with an en suite bathroom, a walk-in wardrobe and a door to the terrace.

The building combines concrete structures with ceramic walls and steel beams. Most of the ground floor façade comprises large-scale glazing in aluminium frames. The upper façade is clad in cedar boards, over a ventilation gap. A profuse green roof caps the building.

Architektonická studie: 2014, projekt: 2015, realizace 2016–2020

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Martin Rosa, Jakub Popela, Martin Vymetálek, Jaroslav Holub, Monika Drholecká

Statika: Tomáš Šenovský

Dodavatel: Petr Jiroušek, AL-Construct, Glamur, Lampárna, Parket Atelier, Imaginox

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast