Kamil Mrva Architects

Rodinný dům ve Vidči

Po nějaké době jsme přijali výzvu na horách, na Valašsku, v obci Vidče nedaleko Rožnova pod Radhoštěm. Navrhli jsme menší rodinný dům, jednoduchou dřevostavbu vycházející z historického rázu valašských staveb, založených na obdélníkovém půdorysu, se vstupem ze střední části a s překrásnými výhledy do okolní krajiny. Symbolem okolí je nedaleká hora Radhošť.

Dům se nachází na vrchní části zastavitelného pozemku. K domu vede přírodní cesta na dvorek, tvořený z jedné strany rodinným domem a z druhé strany stáním pro auta a venkovním skladem.

Společnému obývacímu prostoru s kuchyňským koutem dominuje velké okno s parapetem navrženým pro sezení a výhledem na majestátní strom stojící na pozemku. Strom – dřevo je hlavním tématem navrženého exteriéru i interiéru. Z předsíně s úložnými prostory se dá vejít přes chodbu do ložnice manželů, společné koupelny či do pokojů pro hosty.

Ve spolupráci s investory vznikl návrh využívající přírodní materiály – fošinková jednopodlažní dřevostavba s provětrávanou modřínovou fasádou. Sedlová plechová střecha tmavého odstínu, která je vhodná do krajinného rázu Beskydských hor. Sjednocujícím prvkem domu je lemující dřevěná terasa. Z domu je přístup na terasu možný přes velkoformátová okna s hliníkovými rámy.

After a some years, we accepted a request in the Walachian region mountains, in the village of Vidče, near the town of Rožnov pod Radhoštěm. We designed a relatively small scale family house, a simple timer building based on the historic Walachian style, built on a rectangular footprint with a central front door and stunning views of the surrounding countryside, including the iconic Radhošť mountain.

The house is located on top end of the buildable land. An unmade approach road leads to a small yard formed by the house walls on the one side and a parking place and an outdoor store on the other. A kitchen-diner, dominated by a large window with a window-seat designed to sit and marvell at the majestic specimen tree outside. The tree – wood – is the main theme of the design, both inside and out. An entrance hall with storage and access to the master bedroom, the guest bedrooms and a bathroom.

Our close collaboration with the client lead to a design that fully utilised natural materials – a single storey wooden boards building, clad in larch over an air gap. A pitched, dark-stained metal sheet roof as is appropriate in the mountainous Beskydy landscape. A wooden terrace runs around the building. Large plate glass windows, set in aluminium frames, provide access to the terrace.

Architektonická studie: 2018, projekt: 2019, realizace 2020

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Tomáš Cirmaciu, Martin Vymetálek, Jana Eliášová

Dodavatel: STAVOŠI, VSF Novotný, AL-Construct, DAPO podlahy

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast