Kamil Mrva Architects

Rodinný dům v Šilheřovicích

Navrhli jsme přízemní dům do obce Šilheřovice v okrese Opava. Inspiraci k návrhu měl investor námi realizovaným domem v Kopřivnici. Jen na začátku byly slova: ne dřevostavba, nýbrž pevný dům s pevnými základy.

Dům je členěn na několik funkčních celků. Vstupní prostory s šatnou, obývací prostor s kuchyní a jídelnou, klidová zóna domu s pokoji a koupelnami. Ložnice rodičů se nachází na konci chodby a může být v budoucnu řešena jako samostatný celek s kuchyňskou linkou. Na východní straně objektu se nachází garáž pro dvě osobní auta se skladovacím prostorem.

Navržený dvougenerační dům je dlouhou prosklenou stěnou orientovaný k jihovýchodu. Díky tomu je dispozice dosti prosvětlena. Objekt je otevřen k výhledu do soukromého atria s bazénem. Důležitou roli v návrhu sehrála spolupráce s krajinářskými architekty.

Konstrukce domu je navržena zděná, z cihelných bloků, zastropená pohledovým betonovým monolitickým stropem. Dům je zastřešen plochou střechou s přesahem 1,2 m po celém obvodu a je možné dům obejít suchou nohou i za špatného počasí. Střecha je navržena zelená, extenzivní. Okenní otvory jsou s hliníkovými rámy, izolačním trojsklem a s předsazenými žaluziemi. Fasádu doplňuje modřínový obklad s provětrávanou mezerou.

We designed a single story house in the village of Šilheřovice in the district of Opava. The client had been inspired by our previously designed property in Kopřivnice. The initial specifications were: no wood, but solid stone walls on solid foundations.

The building consists of a number of units according to their functions. An entrance hall with storage, a kitchen-diner, and a quiet part with bedrooms and bathrooms. The parents’ bedroom is located at the end of the corridor and could, at a later stage, be modified into a independent unit, including kitchen facilities. On the east boundary of the property is a two-car garage with storage space.

The two-generations building faces south-east, with a large glass wall ensuring a well-lit interior. It opens onto a private atrium with a swimming pool. Landscape architects played an important role in the overall design.

The proposed construction is of brick blocks and monolithic raw-concrete ceilings. A flat roof with a 1.2 meters overhanging eaves on all sides means the entire building can be circumnavigated in all weathers without getting wet. An extensive green roof will be in place. Windows with aluminium frames, insulating triple glazing and hanging blinds. External façade clad in larch, over a ventilation gap.

Architektonická studie: 2018, realizace: 2020

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jakub Chaloupek, Lenka Krhovjáková

Projekt: Ateliér POD VĚŽÍ, s.r.o.

Projekt zahrady: Partero architekti

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast