Kamil Mrva Architects

Rekonstrukce firemního sídla mmcité+ v Polsku

Po zkušenostech s projektem a realizací firemního sídla mmcité+ v Bílovicích, jsme se po 10 letech pustili i do návrhu polské pobočky, která vznikla přestavbou staré hospodářské budovy v Mazančowicích u Bialsko-Bialé.

Původní krásné stavení jsme očistili a doplnili pouze několika novými architektonickými zásahy. Stodola má místo vrat prosklené HS portály a skrze ni probíhá dřevěná terasa. Z podkroví je navržen jeden velký vzdušný prostor s propojovací lávkou nad přízemím a vloženou lodžií přinášející světlo. Je zde vytvořeno místo pro příjemnou venkovní pauzu s výhledem na kostel a kopce v pozadí.

Vnitřní cihelné klenby byly očištěny, na stěnách jsou nové bílé omítky a podlahy sjednoceny cementovou stěrkou. Nová okna jsou osazena na vnitřní líc stěn, vstupní původní dveře jsou dřevěné repasované a vnitřní nové dveře mezi kancelářemi pouze z čirého skla.

Following on our earlier experience of the reconstruction of the mmcité+ corporate headquarters in Bílovice, after a period of ten years, we embarked on a design project for their Polish branch, based in a converted old farm building in Mazančowice near Bielsko-Biała.

The beautiful original building was cleaned and enhanced by just a few new architectural features. The barn door has been replaced by an HS lift-slide glazed portals, with a wooden terrace running through it. The attic has been re-designed as a single, airy space with a connecting walkway above the ground level, and an upper level loggia, bringing light to the interior. It also provides an opportunity to pause and enjoy the views of the church and the hills beyond.

The interior brick vaults were stripped back, the walls whitewashed and floors smoothed by a cement wash. Windows are installed on the interior facing surface of the walls, the original wooden doors have been refurbished, and new full-length clear glass interior doors, interconnecting the offices, installed.

Architektonická studie: 2017, projekt: 2018, realizace 2018–2020

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Martin Vymetálek, Jaroslav Holub,

Investor: mmcité+

Dodavatel: Master Remonty, PL

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Původní stav