Kamil Mrva Architects

Rodinný dvojdům v Řitce

Stavební parcela na okraji obce sousedí s několika menšími bytovými domy a rozptýlenou zástavbou rodinných domů. Kvůli několika regulativům a ochranným pásmům, díky nímž je na pozemku pro zástavbu vymezená jen malá nepravidelná část, se jako nejlepší řešení pro dvojdům ukázal půdorys ve tvaru písmene L. Dům tak sestává ze dvou částí, které mají obdobné dispoziční řešení, ale zároveň mají obě poloviny domu trochu odlišný charakter a jejich obyvatelé budou mít dostatek soukromí. Velmi podstatné bylo i řešení domu vzhledem k sousední zástavbě. Byť se jedná o dvojdům, chtěli jsme v jeho hmotě zachovat určitou jednotu celku – dům tak velikostí odpovídá samostatným domům v okolí. V přízemí domu jsou navrženy hlavní denní prostory – jeden velký se zahradou propojený obytný prostor, v němž je však jasně určená část kuchyňská, jídelní a společenská. V patře je pak část klidová – dětské pokoje, velká šatna a hlavní ložnice s velkými okny. Řešení domu počítá s množstvím vestavěných skříní a dalšího nábytku, díky čemuž je relativně nevelká užitná plocha domu (cca 130 metrů čtverečních) využitá v maximální možné míře.

Architektonická studie 2014

Autor: Kamil Mrva, Martin Rosa

Spolupráce: Lucia Horkavá