Rodinný dům v Šilheřovicích

Navrhli jsme přízemní dům do obce Šilheřovice v okrese Opava. Inspiraci k návrhu měl investor námi realizovaným domem v Kopřivnici. Jen na začátku byly slova: ne dřevostavba, nýbrž pevný dům s pevnými základy.

Dům je členěn na několik funkčních celků. Vstupní prostory s šatnou, obývací prostor s kuchyní a jídelnou, klidová zóna domu s pokoji a koupelnami. Ložnice rodičů se nachází na konci chodby a může být v budoucnu řešena jako samostatný celek s kuchyňskou linkou. Na východní straně objektu se nachází garáž pro dvě osobní auta se skladovacím prostorem.

Navržený dvougenerační dům je dlouhou prosklenou stěnou orientovaný k jihovýchodu. Díky tomu je dispozice dosti prosvětlena. Objekt je otevřen k výhledu do soukromého atria s bazénem. Důležitou roli v návrhu sehrála spolupráce s krajinářskými architekty.

Konstrukce domu je navržena zděná, z cihelných bloků, zastropená pohledovým betonovým monolitickým stropem. Dům je zastřešen plochou střechou s přesahem 1,2 m po celém obvodu a je možné dům obejít suchou nohou i za špatného počasí. Střecha je navržena zelená, extenzivní. Okenní otvory jsou s hliníkovými rámy, izolačním trojsklem a s předsazenými žaluziemi. Fasádu doplňuje modřínový obklad s provětrávanou mezerou.

Architektonická studie: 2018, realizace: 2020

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jakub Chaloupek, Lenka Krhovjáková

Projekt: Ateliér POD VĚŽÍ, s.r.o.

Projekt zahrady: Partero architekti

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Info >

Navrhli jsme přízemní dům do obce Šilheřovice v okrese Opava. Inspiraci k návrhu měl investor námi realizovaným domem v Kopřivnici. Jen na začátku byly slova: ne dřevostavba, nýbrž pevný dům s pevnými základy.

Dům je členěn na několik funkčních celků. Vstupní prostory s šatnou, obývací prostor s kuchyní a jídelnou, klidová zóna domu s pokoji a koupelnami. Ložnice rodičů se nachází na konci chodby a může být v budoucnu řešena jako samostatný celek s kuchyňskou linkou. Na východní straně objektu se nachází garáž pro dvě osobní auta se skladovacím prostorem.

Navržený dvougenerační dům je dlouhou prosklenou stěnou orientovaný k jihovýchodu. Díky tomu je dispozice dosti prosvětlena. Objekt je otevřen k výhledu do soukromého atria s bazénem. Důležitou roli v návrhu sehrála spolupráce s krajinářskými architekty.

Konstrukce domu je navržena zděná, z cihelných bloků, zastropená pohledovým betonovým monolitickým stropem. Dům je zastřešen plochou střechou s přesahem 1,2 m po celém obvodu a je možné dům obejít suchou nohou i za špatného počasí. Střecha je navržena zelená, extenzivní. Okenní otvory jsou s hliníkovými rámy, izolačním trojsklem a s předsazenými žaluziemi. Fasádu doplňuje modřínový obklad s provětrávanou mezerou.

Architektonická studie: 2018, realizace: 2020

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jakub Chaloupek, Lenka Krhovjáková

Projekt: Ateliér POD VĚŽÍ, s.r.o.

Projekt zahrady: Partero architekti

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

item1

item2

item3

item10

item4

item5

item6

item7

item8

item9

item12

item11

© Kamil Mrva Architects, 1999–2021