Rodinný dům v Palkovicích

Navrhli jsme nevšední skleněný dům v obci Palkovice na Frýdecko-Místecku. Inspirací byl klientovi námi realizovaný dům rodiny Gongolových v Havířově.

Rodinný dům je situován v horní části zahrady a člení pozemek na dvě části: vstupní část otevřenou výhledu a zadní soukromější zahradu stíněnou stromy. Obdélníková stavba se zaoblenými rohy je prosklená podél téměř celého svého obvodu. Přesah střechy z pohledového železobetonu kryje dřevěnou terasu okolo celé stavby. Stropní deska je vynášena železobetonovou stěnovou konstrukcí, která je navíc lokálně podepírána ocelovými sloupy.

Vstup do domu je navržen z jihovýchodní strany. Za velkorysou předsíní se otevírá obývací prostor spojený s kuchyní a jídelnou. Prostor je otevřen jak na severovýchod – na výhled na vodní nádrž Olešná a Frýdek-Místek, tak na jihozápad – do soukromější části zahrady, která je stíněna hustě vysázenými stromy podél hranice pozemku. V severní části domu se nachází klidová část domu a pracovna.

Architektonická studie: 2017

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Tomáš Cirmaciu, Jakub Chaloupek

Investor: Vladimír Blahuta

Info >

Navrhli jsme nevšední skleněný dům v obci Palkovice na Frýdecko-Místecku. Inspirací byl klientovi námi realizovaný dům rodiny Gongolových v Havířově.

Rodinný dům je situován v horní části zahrady a člení pozemek na dvě části: vstupní část otevřenou výhledu a zadní soukromější zahradu stíněnou stromy. Obdélníková stavba se zaoblenými rohy je prosklená podél téměř celého svého obvodu. Přesah střechy z pohledového železobetonu kryje dřevěnou terasu okolo celé stavby. Stropní deska je vynášena železobetonovou stěnovou konstrukcí, která je navíc lokálně podepírána ocelovými sloupy.

Vstup do domu je navržen z jihovýchodní strany. Za velkorysou předsíní se otevírá obývací prostor spojený s kuchyní a jídelnou. Prostor je otevřen jak na severovýchod – na výhled na vodní nádrž Olešná a Frýdek-Místek, tak na jihozápad – do soukromější části zahrady, která je stíněna hustě vysázenými stromy podél hranice pozemku. V severní části domu se nachází klidová část domu a pracovna.

Architektonická studie: 2017

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Tomáš Cirmaciu, Jakub Chaloupek

Investor: Vladimír Blahuta

item1

item2

© Kamil Mrva Architects, 1999–2020