Rodinný dům ve Frýdku-Místku

Pro manžele Janoviakovy jsme zpracovali postupně tři studie rodinného domu na tři různá místa podle zadání. Až třetí studie se proměnila v projekt a následnou realizaci. Pozemek s krásnou velkou vrbou a výhledem na Lysou Horu nás inspiroval k návrhu horizontálního přízemního domu.

Objekt rodinného domu vytváří dvě samostatné hmoty – obytná část se zázemím a část s wellness – které jsou vzájemně propojeny střechou a krytou terasou. Obytnou část utváří dva vůči sobě posunuté obdélníkové prostory, propojené středovou chodbou, která je zároveň páteří celého domu. Prosklené fasády jsou částečně zapuštěny směrem do interiéru, vytváří se tak stínění a příjemný krytý ochoz podél všech obytných místností.

Pro vnitřní dispozici domu je charakteristická páteřní chodba, která je prosvětlena střešním pultovým světlíkem a která propojuje dům od vstupu až po welness. Podél chodby jsou rozmístěny místnosti. Zádveří, na které navazují technické místnosti, garáž a sklady, dětské pokoje, pokoj pro hosty s pracovnou, koupelna dětí, ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou. Chodba dál plynule přechází ve velkorysý prostor obývacího pokoje s kuchyňským koutem a jídelnou. Dům je na wellness část se saunou napojen pomocí kryté terasy.

Všechny obytné místnosti, včetně wellness, jsou otevřeny do zahrady velikými prosklenými plochami a umožnují nejen výhled na hory, ale v letních měsících také propojení se zahradou a volný pohyb obyvatel domu.

 

Based on specifications by the Janoviak family, we gradually prepared three separate design proposals, in three different locations. Finally, the third study was accepted and subsequently built. The site, with views of Lysá hora mountain, and featuring a beautiful willow tree, influenced the low, single-storey building.

The property consists of two separate buildings – a residential wing plus utilities, and a ‘wellness’ part – linked by a covered walkway and unified by a roof. The living quarters comprise two rectangular, misaligned rooms, connected by a central corridor that also forms the backbone of the building. Glass walls partly set back into the interior create a pleasant, sheltered gallery alongside all of the residential rooms.

The key feature of the internal layout is a central corridor, with natural light from a flat skylight, interconnecting the entire house, from the front door to the wellness area. Other rooms branch off of the corridor: lobby leads into the utility area, garage and store rooms, the children’s rooms, guest rooms and a study, the children’s bathrooms, the master bedroom with en suite bathroom and a dressing room. The corridor opens out into a spacious, open-plan living room incorporating the kitchen-cum-dining area. A covered terrace links the main building with the wellness wing and sauna.

All rooms, including the wellness, open out through glass panelled walls onto the garden, with views of the mountains and in summer give an easy access to the garden.

Architektonická studie: 2014, projekt: 2015, realizace 2016–2018

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Veronika Bezděková, Jaroslav Holub, Jan Stuchlík, Martin Vymetálek, Monika Drholecká, Tomáš Šenovský

Projekt zahrady: Partero architekti

Technický dozor: Libor Macháček

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Info >

Pro manžele Janoviakovy jsme zpracovali postupně tři studie rodinného domu na tři různá místa podle zadání. Až třetí studie se proměnila v projekt a následnou realizaci. Pozemek s krásnou velkou vrbou a výhledem na Lysou Horu nás inspiroval k návrhu horizontálního přízemního domu.

Objekt rodinného domu vytváří dvě samostatné hmoty – obytná část se zázemím a část s wellness – které jsou vzájemně propojeny střechou a krytou terasou. Obytnou část utváří dva vůči sobě posunuté obdélníkové prostory, propojené středovou chodbou, která je zároveň páteří celého domu. Prosklené fasády jsou částečně zapuštěny směrem do interiéru, vytváří se tak stínění a příjemný krytý ochoz podél všech obytných místností.

Pro vnitřní dispozici domu je charakteristická páteřní chodba, která je prosvětlena střešním pultovým světlíkem a která propojuje dům od vstupu až po welness. Podél chodby jsou rozmístěny místnosti. Zádveří, na které navazují technické místnosti, garáž a sklady, dětské pokoje, pokoj pro hosty s pracovnou, koupelna dětí, ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou. Chodba dál plynule přechází ve velkorysý prostor obývacího pokoje s kuchyňským koutem a jídelnou. Dům je na wellness část se saunou napojen pomocí kryté terasy.

Všechny obytné místnosti, včetně wellness, jsou otevřeny do zahrady velikými prosklenými plochami a umožnují nejen výhled na hory, ale v letních měsících také propojení se zahradou a volný pohyb obyvatel domu.

 

Based on specifications by the Janoviak family, we gradually prepared three separate design proposals, in three different locations. Finally, the third study was accepted and subsequently built. The site, with views of Lysá hora mountain, and featuring a beautiful willow tree, influenced the low, single-storey building.

The property consists of two separate buildings – a residential wing plus utilities, and a ‘wellness’ part – linked by a covered walkway and unified by a roof. The living quarters comprise two rectangular, misaligned rooms, connected by a central corridor that also forms the backbone of the building. Glass walls partly set back into the interior create a pleasant, sheltered gallery alongside all of the residential rooms.

The key feature of the internal layout is a central corridor, with natural light from a flat skylight, interconnecting the entire house, from the front door to the wellness area. Other rooms branch off of the corridor: lobby leads into the utility area, garage and store rooms, the children’s rooms, guest rooms and a study, the children’s bathrooms, the master bedroom with en suite bathroom and a dressing room. The corridor opens out into a spacious, open-plan living room incorporating the kitchen-cum-dining area. A covered terrace links the main building with the wellness wing and sauna.

All rooms, including the wellness, open out through glass panelled walls onto the garden, with views of the mountains and in summer give an easy access to the garden.

Architektonická studie: 2014, projekt: 2015, realizace 2016–2018

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Veronika Bezděková, Jaroslav Holub, Jan Stuchlík, Martin Vymetálek, Monika Drholecká, Tomáš Šenovský

Projekt zahrady: Partero architekti

Technický dozor: Libor Macháček

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

item1

item2

item3

item10

item4

item5

item6

item7

item8

item9

item11

© Kamil Mrva Architects, 1999–2019