Interiér optiky Richter

Na ulici Běhounská v Brně jsme navrhli a následně realizovali nový interiér oční optiky Richter, která má ve městě tradici.

Otevřená dispozice interiéru umožňuje nabídnout návštěvníkovi pohled na komplexní optické služby, prodej brýlí, vyšetření zraku včetně aplikace kontaktních čoček.

Osvětlená skleněná výloha vytváří scénu, upoutává pozornost kolemjdoucí k návštěvě a stává se tak důležitým prvkem. Návrhem řešení jsme se snažili přizpůsobit původnímu záměru arch. Zoltána Egriho z roku 1935, to jest koncept funkcionalistického portálu s tmavými rámy a zasklením bez sloupků.

V blízkosti se nachází kavárna Savoy, která byla r.1926 přestavěna podle projektu architekta Jindřicha Kumpošta v moderní podnik, s velkoformátovými skleněnými výlohami. Podobně bylo i zde, v prostoru výlohy oční optiky, použito moderních technických novinek, které řešily otevřené prostory z hlediska konstrukčního velmi odvážně a nekonvenčně (např. nýtované spoje pilířů, které nesly vrchní patra).

 

On Brno’s Běhounská Street we designed and gradually implemented a new interior for the premises of Richter Ophthalmic Opticians who have a historically long-standing presence in the city.

The open-plan interior layout offers visitors full view of the comprehensive eye-care services they offer, such as prescription glasses, eye tests and fitting contact lenses. The illuminated glass shop windows create an attractive tableau, enticing passers by to step in, which is important for the business. The original 1935 functionalist design by architect Zoltán Egri featured dark frames and plate glass unbroken by glazing bars, which we have followed.

The nearby Café Savoy had been remodelled in 1926 by architect Jindřich Kumpošt into a modern establishment, with large shop windows. The Opticians’ premises similarly utilised modern technological advances to create a large open-plan space, employing unconventional and brave construction technologies, for example riveted splicing of steel beams and columns supporting the upper floors.

Architektonická studie a projekt 2016, realizace 2016

Stavebník: Optika Richter s.r.o.

Autor studie: Kamil Mrva, Monika Drholecká / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jaroslav Holub 

Technický dozor: Milan Kramoliš

Foto: Studio Toast

Info >

Na ulici Běhounská v Brně jsme navrhli a následně realizovali nový interiér oční optiky Richter, která má ve městě tradici.

Otevřená dispozice interiéru umožňuje nabídnout návštěvníkovi pohled na komplexní optické služby, prodej brýlí, vyšetření zraku včetně aplikace kontaktních čoček.

Osvětlená skleněná výloha vytváří scénu, upoutává pozornost kolemjdoucí k návštěvě a stává se tak důležitým prvkem. Návrhem řešení jsme se snažili přizpůsobit původnímu záměru arch. Zoltána Egriho z roku 1935, to jest koncept funkcionalistického portálu s tmavými rámy a zasklením bez sloupků.

V blízkosti se nachází kavárna Savoy, která byla r.1926 přestavěna podle projektu architekta Jindřicha Kumpošta v moderní podnik, s velkoformátovými skleněnými výlohami. Podobně bylo i zde, v prostoru výlohy oční optiky, použito moderních technických novinek, které řešily otevřené prostory z hlediska konstrukčního velmi odvážně a nekonvenčně (např. nýtované spoje pilířů, které nesly vrchní patra).

 

On Brno’s Běhounská Street we designed and gradually implemented a new interior for the premises of Richter Ophthalmic Opticians who have a historically long-standing presence in the city.

The open-plan interior layout offers visitors full view of the comprehensive eye-care services they offer, such as prescription glasses, eye tests and fitting contact lenses. The illuminated glass shop windows create an attractive tableau, enticing passers by to step in, which is important for the business. The original 1935 functionalist design by architect Zoltán Egri featured dark frames and plate glass unbroken by glazing bars, which we have followed.

The nearby Café Savoy had been remodelled in 1926 by architect Jindřich Kumpošt into a modern establishment, with large shop windows. The Opticians’ premises similarly utilised modern technological advances to create a large open-plan space, employing unconventional and brave construction technologies, for example riveted splicing of steel beams and columns supporting the upper floors.

Architektonická studie a projekt 2016, realizace 2016

Stavebník: Optika Richter s.r.o.

Autor studie: Kamil Mrva, Monika Drholecká / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jaroslav Holub 

Technický dozor: Milan Kramoliš

Foto: Studio Toast

item3

item9

item10

item11

item4

item5

item6

item12

item13

item14

item7

item8

© Kamil Mrva Architects, 1999–2019