Lávka pro pěší v Palkovicích

Pro obec Palkovice pracujeme již delší dobu. Realizovali jsme zde rekonstrukci hasičské zbrojnice, úpravy kaple na Myslíku, úpravy bytového domu, navrhujeme centrum obce či fasádu potravin.

Podél řeky Olešné navrhujme a postupně realizujeme drobné urbanistické zásahy. Jedním z nich je pěší lávka přes řeku v místě, kde dříve stával most. Nechtěli jsme navrhnout jen pěší lávku, ale také veřejný prostor nad řekou. Místo pro setkávání lidí, místo pro odpočinek, místo s výhledem na okolí. Ocelobetonová konstrukce mostu se skleněným zábradlím a speciální lavičkou umožňuje nerušeně pozorovat kachny a pstruhy v řece. Večer je lavička osvětlena a působí dojmem, jako by se vznášela.

 

Our involvement with Palkovice village has been ongoing for some time. We have reconstructed the Fire Station, renovated a little shrine on Myslík hill, and we are currently redesigning the village centre and an renovating the supermarket exterior.

We are designing, and gradually introducing a number of small-scale urban features along the banks of the river Olešná, including a footbridge across the river, replacing the old road bridge. The new footbridge is also social place above the flowing river. Somewhere for people to meet, to stop and rest, and enjoy the views. Reinforced concrete structure with glass balustrades and a small bench, an opportunity to watch, undisturbed, ducks and trout and other wildlife. At night, the bench is illuminated and appearing to float.

Architektonická studie: 2015, projekt: 2015–2017, realizace 2018

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Václav Kocián, Monika Drholecká, Martin Lampa, Tomáš Šenovský

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

Info >

Pro obec Palkovice pracujeme již delší dobu. Realizovali jsme zde rekonstrukci hasičské zbrojnice, úpravy kaple na Myslíku, úpravy bytového domu, navrhujeme centrum obce či fasádu potravin.

Podél řeky Olešné navrhujme a postupně realizujeme drobné urbanistické zásahy. Jedním z nich je pěší lávka přes řeku v místě, kde dříve stával most. Nechtěli jsme navrhnout jen pěší lávku, ale také veřejný prostor nad řekou. Místo pro setkávání lidí, místo pro odpočinek, místo s výhledem na okolí. Ocelobetonová konstrukce mostu se skleněným zábradlím a speciální lavičkou umožňuje nerušeně pozorovat kachny a pstruhy v řece. Večer je lavička osvětlena a působí dojmem, jako by se vznášela.

 

Our involvement with Palkovice village has been ongoing for some time. We have reconstructed the Fire Station, renovated a little shrine on Myslík hill, and we are currently redesigning the village centre and an renovating the supermarket exterior.

We are designing, and gradually introducing a number of small-scale urban features along the banks of the river Olešná, including a footbridge across the river, replacing the old road bridge. The new footbridge is also social place above the flowing river. Somewhere for people to meet, to stop and rest, and enjoy the views. Reinforced concrete structure with glass balustrades and a small bench, an opportunity to watch, undisturbed, ducks and trout and other wildlife. At night, the bench is illuminated and appearing to float.

Architektonická studie: 2015, projekt: 2015–2017, realizace 2018

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Václav Kocián, Monika Drholecká, Martin Lampa, Tomáš Šenovský

Foto: Libor Stavjaník / Studio Toast

item1

item2

item3

item10

item4

item5

© Kamil Mrva Architects, 1999–2019