Rodinný dům v Halounech

Drobný rodinný dům na pozemku v lokalitě pro novou zástavbu na okraji vesnice. Jeho vnější podoba s výraznou konzolou byla ovlivněná použitým konstrukčním systémem – dřevěnými CLT panely, které jsme zde využili na hranici jejich statických možností. Patro jsme zapomněli podepřít sloupky a jak se ukázalo, asi to ani nebylo třeba. Dřevo se hojně uplatňuje i na povrchu stěn a stropů v interiéru. Dům je pomalu obklopován nedávno založenou zahradou i postupně se rozrůstající zástavbou, ale jeho výraznou figuru umocněnou šedivou vláknocementovou fasádou jen tak něco nepřekoná.

 

A modest size family home, built on a site within a new housing development on the outskirts of the village of Halouny. The exterior form with a distinctive cantilever reflected its construction system: cross laminated timber panels stretched to the limits of their structural performance. We ‘forgot ’ to include supporting pillars to the upper level, but it transpired that none were necessary. Wood was also used extensively as panelling on interior walls and ceilings. The house is being gradually surrounded by a recently established garden, as well as other buildings, but its distinctive shape, further emphasized by grey fibre-cement façade, would be hard to beat.

Architektonická studie: 2011, projekt: 2012, realizace 2013

Autor: Kamil Mrva, / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jaroslav Holub, Kristýna Pavelková, Jana Martochová

Foto: Studio Toast

Info >

Drobný rodinný dům na pozemku v lokalitě pro novou zástavbu na okraji vesnice. Jeho vnější podoba s výraznou konzolou byla ovlivněná použitým konstrukčním systémem – dřevěnými CLT panely, které jsme zde využili na hranici jejich statických možností. Patro jsme zapomněli podepřít sloupky a jak se ukázalo, asi to ani nebylo třeba. Dřevo se hojně uplatňuje i na povrchu stěn a stropů v interiéru. Dům je pomalu obklopován nedávno založenou zahradou i postupně se rozrůstající zástavbou, ale jeho výraznou figuru umocněnou šedivou vláknocementovou fasádou jen tak něco nepřekoná.

 

A modest size family home, built on a site within a new housing development on the outskirts of the village of Halouny. The exterior form with a distinctive cantilever reflected its construction system: cross laminated timber panels stretched to the limits of their structural performance. We ‘forgot ’ to include supporting pillars to the upper level, but it transpired that none were necessary. Wood was also used extensively as panelling on interior walls and ceilings. The house is being gradually surrounded by a recently established garden, as well as other buildings, but its distinctive shape, further emphasized by grey fibre-cement façade, would be hard to beat.

Architektonická studie: 2011, projekt: 2012, realizace 2013

Autor: Kamil Mrva, / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Jaroslav Holub, Kristýna Pavelková, Jana Martochová

Foto: Studio Toast

item1

item2

item3

b

item4

item5

item6

item7

item8

item9

situace

NP

NP1

© Kamil Mrva Architects, 1999–2019