Rodinný dům v Čeladné

Předmětem architektonické studie je rodinný dům na Čeladné. Pozemek, na kterém dům vyroste, má podlouhlý obdélníkový tvar, mírně se svažuje směrem na sever a nachází se v okolí hor Beskydy. Z jihovýchodní strany je uzavřen veřejnou komunikací, na zbylých světových stranách se otevírá směrem do okolní krajiny a nabízí tak překrásné výhledy. Pozemek je rozdělen na dvě části, zastavitelnou a nezastavitelnou.

Díky charakteru místa a požadavkům investora vznikl návrh jednopodlažního domu, který je otevřený v severojižním směru a vymezuje se vůči svému okolí, aby poskytl uživatelům dostatečné soukromí. Pocit intimity a přírody dále navozuje navržený stromový sad, který prochází jak celým pozemkem, tak samotným domem.

Dům je navržen jako kombinovaný konstrukční systém vyzdívaný keramickými tvarovkami s ocelovými sloupy. Obdélníková železobetonová deska se dvěma čtvercovými otvory zastřešuje celý objekt a dává vyniknout jasné formě našeho návrhu. Dispozičně je dům rozdělen na centrální obytnou část s kuchyní a jídelnou s výhledem do okolí skrz velkoformátová fixní okna v hliníkových rámech barvy antracit. Na tento prostor jsou “navěšeny” jednotlivé pokoje uživatelů, dále koupelna, sklady a technické místnosti. Materiálově bude v interiéru vynikat betonová stropní deska, bíle omítnuté stěny a dřevěná podlaha.

Architektonická studie 2017; projekt 2017–2018

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Tomáš Cirmaciu

Info >

Předmětem architektonické studie je rodinný dům na Čeladné. Pozemek, na kterém dům vyroste, má podlouhlý obdélníkový tvar, mírně se svažuje směrem na sever a nachází se v okolí hor Beskydy. Z jihovýchodní strany je uzavřen veřejnou komunikací, na zbylých světových stranách se otevírá směrem do okolní krajiny a nabízí tak překrásné výhledy. Pozemek je rozdělen na dvě části, zastavitelnou a nezastavitelnou.

Díky charakteru místa a požadavkům investora vznikl návrh jednopodlažního domu, který je otevřený v severojižním směru a vymezuje se vůči svému okolí, aby poskytl uživatelům dostatečné soukromí. Pocit intimity a přírody dále navozuje navržený stromový sad, který prochází jak celým pozemkem, tak samotným domem.

Dům je navržen jako kombinovaný konstrukční systém vyzdívaný keramickými tvarovkami s ocelovými sloupy. Obdélníková železobetonová deska se dvěma čtvercovými otvory zastřešuje celý objekt a dává vyniknout jasné formě našeho návrhu. Dispozičně je dům rozdělen na centrální obytnou část s kuchyní a jídelnou s výhledem do okolí skrz velkoformátová fixní okna v hliníkových rámech barvy antracit. Na tento prostor jsou “navěšeny” jednotlivé pokoje uživatelů, dále koupelna, sklady a technické místnosti. Materiálově bude v interiéru vynikat betonová stropní deska, bíle omítnuté stěny a dřevěná podlaha.

Architektonická studie 2017; projekt 2017–2018

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Spolupráce: Tomáš Cirmaciu

item1

item2

item3

item4

© Kamil Mrva Architects, 1999–2017