Přestavba kotelny ve Vsetíně

Na východním okraji Vsetína v Jasenickém údolí se line v úzkém pruhu panelové sídliště. Při jednom osmipodlažním bytovém domě je dnes téměř nevyužívaná kotelna. Jedná se o jednopodlažní objekt s různými světlými výškami a průmyslovým rázem 70. let 20. století.

Navrhujeme vestavbu 3 bytů (případně nebytových jednotek) do stávajícího objektu. Vložené boxy jako samostatná konstrukce vymezují novou náplň a zajišťují pohodu vnitřního prostředí. Obytný prostor je velkorysým prosklením otevřen na jih do zahrady a pokračuje venkovními terasami.

Na kotelnu pak nastavujeme další 3 terasové byty z lehké montované ocelové konstrukce. Ustupující dvoupodlažní nástavba je přiznaná (jasně rozpoznatelná od původní budovy) a doplněna střešními terasami s výhledem do údolí a na zalesněné svahy.

Byty se vyznačují velkým vzdušným prostorem, pronikáním denního světla do hloubky místností a atmosférou průmyslových loftů.

Architektonická studie 2017; projekt 2017–2018

Autor: Kamil Mrva, Martin Vymetálek / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Vizualizace: Pixl

Info >

Na východním okraji Vsetína v Jasenickém údolí se line v úzkém pruhu panelové sídliště. Při jednom osmipodlažním bytovém domě je dnes téměř nevyužívaná kotelna. Jedná se o jednopodlažní objekt s různými světlými výškami a průmyslovým rázem 70. let 20. století.

Navrhujeme vestavbu 3 bytů (případně nebytových jednotek) do stávajícího objektu. Vložené boxy jako samostatná konstrukce vymezují novou náplň a zajišťují pohodu vnitřního prostředí. Obytný prostor je velkorysým prosklením otevřen na jih do zahrady a pokračuje venkovními terasami.

Na kotelnu pak nastavujeme další 3 terasové byty z lehké montované ocelové konstrukce. Ustupující dvoupodlažní nástavba je přiznaná (jasně rozpoznatelná od původní budovy) a doplněna střešními terasami s výhledem do údolí a na zalesněné svahy.

Byty se vyznačují velkým vzdušným prostorem, pronikáním denního světla do hloubky místností a atmosférou průmyslových loftů.

Architektonická studie 2017; projekt 2017–2018

Autor: Kamil Mrva, Martin Vymetálek / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Vizualizace: Pixl

item1

item2

item3

item4

item5

item6

item7

Stávající stav

ss01

© Kamil Mrva Architects, 1999–2017