Rodinný dům v Hájově

Předmětem architektonické studie je rodinný dům v Hájově, místní části obce Příbor. Pozemek, na kterém má stavba vyrůst, je úzká dlouhá louka obklopená ze dvou stran dvěma rodinnými domy. Z jižní strany je pozemek definován místní komunikací, hlavním příjezdem do vesnice. Pozemek je mírně svažitý směrem k jihu, přičemž asi v 1/3 délky se sklon obrací a vniká zde jakýsi horizont, ze kterého je krásný výhled do krajiny směrem na sever.

Zadání investora (malý rodinný dům pro 2 obyvatele) společně s jasně danými limity území daly vzniknout jednoduchému konceptu domu obdélníkového tvaru se sedlovou střechou. Jelikož přístup na pozemek je možný pouze z jižní části, rozhodli jsme se hned do vjezdu umístit drobnou hmotu dílny s krytým stáním pro 2 auta. Samotný dům je umístěn v 2.plánu, přístupný po zpevněném chodníčku přes zahradu před domem. Domek je tak umístěn na nejvyšší bod pozemku a nabízí tak výhledy jak na jih, tak na sever.

Dům je uvažován jako dřevostavba z masivních dřevěných panelů, která by měla být založena na zemních vrutech. Dispozičně je objekt rozdělen do společenské části s výhledy na západ a sever, a na klidovou část (ložnici s pracovnou) s výhledem na jih. Vstupní část s hygienickým zázemím je orientovaná do středu domu tak, aby tyto dvě části oddělila. Díky sedlové střeše vzniká nad vstupní částí a nad koupelnou částečně otevřený podkrovní prostor, který lze využít například na přespání návštěv či jako dětskou hernu. Společenská část je pak doplněna dřevěnou relaxační terasou, orientovanou na západ.

Materiálové řešení využívá ve velké míře dřevo. To se objevuje nejvíce v samotné nosné konstrukci a také na fasádě, která je navržená z modřínových desek s provětrávanou mezerou. Stejný materiál se objeví i na střeše. Výplně okenních a dveřních otvorů jsou navrženy hliníkové s izolačním trojsklem.

Architektonická studie 2016

Autor: Kamil Mrva, Václav Kocián / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Info >

Předmětem architektonické studie je rodinný dům v Hájově, místní části obce Příbor. Pozemek, na kterém má stavba vyrůst, je úzká dlouhá louka obklopená ze dvou stran dvěma rodinnými domy. Z jižní strany je pozemek definován místní komunikací, hlavním příjezdem do vesnice. Pozemek je mírně svažitý směrem k jihu, přičemž asi v 1/3 délky se sklon obrací a vniká zde jakýsi horizont, ze kterého je krásný výhled do krajiny směrem na sever.

Zadání investora (malý rodinný dům pro 2 obyvatele) společně s jasně danými limity území daly vzniknout jednoduchému konceptu domu obdélníkového tvaru se sedlovou střechou. Jelikož přístup na pozemek je možný pouze z jižní části, rozhodli jsme se hned do vjezdu umístit drobnou hmotu dílny s krytým stáním pro 2 auta. Samotný dům je umístěn v 2.plánu, přístupný po zpevněném chodníčku přes zahradu před domem. Domek je tak umístěn na nejvyšší bod pozemku a nabízí tak výhledy jak na jih, tak na sever.

Dům je uvažován jako dřevostavba z masivních dřevěných panelů, která by měla být založena na zemních vrutech. Dispozičně je objekt rozdělen do společenské části s výhledy na západ a sever, a na klidovou část (ložnici s pracovnou) s výhledem na jih. Vstupní část s hygienickým zázemím je orientovaná do středu domu tak, aby tyto dvě části oddělila. Díky sedlové střeše vzniká nad vstupní částí a nad koupelnou částečně otevřený podkrovní prostor, který lze využít například na přespání návštěv či jako dětskou hernu. Společenská část je pak doplněna dřevěnou relaxační terasou, orientovanou na západ.

Materiálové řešení využívá ve velké míře dřevo. To se objevuje nejvíce v samotné nosné konstrukci a také na fasádě, která je navržená z modřínových desek s provětrávanou mezerou. Stejný materiál se objeví i na střeše. Výplně okenních a dveřních otvorů jsou navrženy hliníkové s izolačním trojsklem.

Architektonická studie 2016

Autor: Kamil Mrva, Václav Kocián / Kamil Mrva Architects, s.r.o.

item1

item2

item3

item4

item5

item6

© Kamil Mrva Architects, 1999–2017