Rodinný dům ve Frýdku-Místku

Stavební parcela se nachází na vrcholku svažitého terénu v rozptýlené zástavbě samostatně stojících rodinných domů. Parcela je obklopena zahradami okolních rodinných domů, díky svažitosti terénu ale poskytuje dané místo daleké výhledy na jih, směrem k městu.

Rodinný dům je určen pro trvalé bydlení 4 osob a je navržen jako přízemní stavba. Objekt domu tvoří dvě samostatné hmoty – obytná část se zázemím a část s wellness – které jsou vzájemně propojeny střechou a krytou terasou. Obytnou část tvoří dvě vůči sobě posunuté obdélníkové hmoty, propojené středovou chodbou, která je zároveň páteří celého domu. Prosklené fasády jsou částečně zapuštěny směrem do interiéru, vytváří se tak stínění i příjemný krytý ochoz podél všech obytných místností.

Pro vnitřní dispozici domu je charakteristická páteřní chodba, která je osvětlena střešním pultovým světlíkem a která propojuje dům od vstupu až po welness. Podél chodby jsou rozmístěny místnosti. Zádveří, na které navazují technické místnosti, garáž a sklady. Dětské pokoje, pokoj pro hosty s pracovnou, koupelna dětí, ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou. Chodba dál plynule přechází ve velkorysý prostor obývacího pokoje s kuchyňským koutem a jídelnou. Prostřednictvím kryté terasy je dům napojen na wellness se saunou.

Všechny obytné místnosti včetně wellness jsou velikými prosklenými plochami otevřeny do zahrady a umožňují v letních měsících propojení a volný pohyb obyvatel domu.

Architektonická studie 2014

Autor: Kamil Mrva, Veronika Bezděková

Info >

Stavební parcela se nachází na vrcholku svažitého terénu v rozptýlené zástavbě samostatně stojících rodinných domů. Parcela je obklopena zahradami okolních rodinných domů, díky svažitosti terénu ale poskytuje dané místo daleké výhledy na jih, směrem k městu.

Rodinný dům je určen pro trvalé bydlení 4 osob a je navržen jako přízemní stavba. Objekt domu tvoří dvě samostatné hmoty – obytná část se zázemím a část s wellness – které jsou vzájemně propojeny střechou a krytou terasou. Obytnou část tvoří dvě vůči sobě posunuté obdélníkové hmoty, propojené středovou chodbou, která je zároveň páteří celého domu. Prosklené fasády jsou částečně zapuštěny směrem do interiéru, vytváří se tak stínění i příjemný krytý ochoz podél všech obytných místností.

Pro vnitřní dispozici domu je charakteristická páteřní chodba, která je osvětlena střešním pultovým světlíkem a která propojuje dům od vstupu až po welness. Podél chodby jsou rozmístěny místnosti. Zádveří, na které navazují technické místnosti, garáž a sklady. Dětské pokoje, pokoj pro hosty s pracovnou, koupelna dětí, ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou. Chodba dál plynule přechází ve velkorysý prostor obývacího pokoje s kuchyňským koutem a jídelnou. Prostřednictvím kryté terasy je dům napojen na wellness se saunou.

Všechny obytné místnosti včetně wellness jsou velikými prosklenými plochami otevřeny do zahrady a umožňují v letních měsících propojení a volný pohyb obyvatel domu.

Architektonická studie 2014

Autor: Kamil Mrva, Veronika Bezděková

item3

item4

item5

item1

item2

item6

© Kamil Mrva Architects, 1999–2017